Motivation Quotation......

Aku meminta kepada Tuhan setangkai bunga, segar, Ia beri kaktus berduri. Aku minta kupu-kupu diberinya-Nya ulat berbulu. Aku sedih dan kecewa. Namun kemudian, kaktus itu berbunga indah sekali dan ulat itupun menjadi kupu-kupu yang sangat cantik. Itulah jalan Tuhan, indah pada masaNYA! Tuhan tidak memberi apa yang kita harapkan. Tapi Dia memberi apa yang kita perlukan. Kadang kala kita sedih, kecewa dan terluka. Tapi jauh di atas segalanya Dia sedang mengatur yang terbaik dalam kehidupan kita.............................................

Friday, January 22, 2010

Symptom2 Student PhD Final Year

taken from my friend's note:-

Check it out... either I have these symptom or not????

Symptom2 yg mengganggu student PhD final Year:

1. kerap berpeluh (walaupun temperature -2'C)- never sweat???why????liang peluh aku tersumbat agaknya???lemak byk sgt...
2. Sering hilang ingatan (kat mana folder file, kat mana journal yg baru print, etc)- that is true???always and always , plus careless too...very dangerous...
3. rasa seperti berada di dlm time machine (hari ni Jan, esok Feb, lusa Mac...)- no feelings on this???
4. sering menggaru kepala yg tidak gatal (walaupun tak ada kutu mahupun kelemumur)- yes..since I do have echzema dandruff...
5. berada dia merata tempat dlm sehari (lab, ofis, printer room, library, etc)- normally only office and home...seldomly go to library...but yes I do in a day so may places will be- home, baby sitter home,daughter's school, office, shops, in car...so many??
6. suka bermain dgn paper (conteng2 paper, print paper, koyak paper, tampal paper di signboard,etc)- sometimes....even I do not like scratch with paper...more like to think scratchly in my mind only???are you sure???
7. cepat gelabah - yes definitely....always and always....especially in stress condition...


peringatan/muhasabah diri:
1. Tidak ku minta jd begini (betoi ka?)- PhD: kita tidak dipaksa utk sambung phd, kita yg minta utk sambung phd (kita apply kan? isi borang dsbnya). Bayangkan balik ketika kita mula2 apply utk sambung phd, go through segala interview and presentation. If kita tak berjaya secure the scholarship....sebakul makian diberikan kepada TNC/Dekan/TD yg tidak meluluskannya, betoi dak? Ada yg tidak berjaya, appeal berpuluh2 kali nk juga scholarship. Skrg scholarship ini kita yg punya (dah nk hbs pun...), mengapa perlu mengeluh/menyesal/komplen?
adakah kita tidak bersyukur atas nikmat yg Allah berikan di atas permintaan kita sebelum ini?always be thankful to our creator...

2. Betulkan Niat- Kalau ada yg niat sambung Phd ini adalah utk melancong/bercuti/bekerja, betulkan niat anda, ketika kita tandatangan surat perjanjian disaksikan saudara mara/rakan, kita bukan sahaja berjanji kepada KPT/University utk belajar bersungguh2, malah kita berjanji kepada amanah Allah....menggunakan duit rakyat/bangsa kita (yg dikutip oleh kerajaan melalui cukai/tol/etc). We are the chosen one (Allah yg pilih) utk belajar ilmuNya, moga kita dpt manfaatkanya kelak, InsyaAllah. Bercuti/melancong tidak salah, reward yourself. think think think....evaluate yourself back...

3. Nilai diri sendiri- hmmm, pikirkan...adakah cukup kerja yg kita lakukan hari2 tanpa pengawasan employer kita (tak perlu punch card dsbnya). I never that is enough never enough ...how????



'Ya Allah, ko mudahkan perjuangan ku dan rakan2 ku....ameen'

2 comments:

azizi said...

definitely :-)

mama3hz said...

azizi- wallahualam...mungkin ya mungkin tidak...................