Motivation Quotation......

Aku meminta kepada Tuhan setangkai bunga, segar, Ia beri kaktus berduri. Aku minta kupu-kupu diberinya-Nya ulat berbulu. Aku sedih dan kecewa. Namun kemudian, kaktus itu berbunga indah sekali dan ulat itupun menjadi kupu-kupu yang sangat cantik. Itulah jalan Tuhan, indah pada masaNYA! Tuhan tidak memberi apa yang kita harapkan. Tapi Dia memberi apa yang kita perlukan. Kadang kala kita sedih, kecewa dan terluka. Tapi jauh di atas segalanya Dia sedang mengatur yang terbaik dalam kehidupan kita.............................................

Thursday, April 04, 2013

Ketidaksempurnaan....

Adakalanya sebagai seorang manusia kita terlalu mementingkan kesempurnaan di dalam sesuatu perkara yang kita lakukan.Walaupun kita sedia maklum, sebagai seorang manusia, kita bukanlah seorang yang maksum seperti Rasulullah S.A.W. Namun kita cenderung untuk selalu melihat ketidaksempurnaan seseorang daripada melihat kebaikan yang seseorang itu miliki.

Itulah lumrah kehidupan. Tidak pernah puas hati dengan apa yang ada.Mengkritik untuk tujuan penambahbaikan prestasi individu mahupun organisasi adalah amat dialu-alukan, namun jika ia hanya sebagai kata-kata pembunuh semangat, ia hanyalah sesuatu perkara yang sepatutnya tidak berlaku.

Perjalanan hidup ini sebenarnya bukanlah sentiasa lurus dan sentiasa sempurna, ujian dan gelombang kehidupan yang adakalanya di atas dan adakalanya di bawah sebenarnya menguji kesabaran dan kematangan diri seseorang dalam menjalani kehidupan sebagai seorang khalifah Allah di muka bumi ini.

Moga kita semua diberi kekuatan dan inayahNya untuk terus sama-sama berazam meningkatkan kemandirian diri dan prestasi tanpa ada unsur dengki-mendengki.Wallahualam.

No comments: